-
شنبه, ۳ فروردين ۱۳۹۲، ۰۹:۵۴ ب.ظ
-
۱۳۳۲
طرح شبنم چیست؟
شبکه بازرسی و نظارت مردمی به اختصار شبنم طرحی است که توسط وزارت صنعت و معدن و تجارت ایران برای نشان دادن اصالت یک کالا و عدم قاچاق بودن آن استفاده میشود. شناسایی کالای اصلی از تقلبی توسط یک گوشی موبایل که نرمافزار مربوطه در آن نصب شدهباشد، قابل انجام است. روش دیگر برای اطیمنان از اصالت کالا، پیامک کردن کد ۱۶ رقمی روی کالا به سامانهاست و مشتری میتواند اطلاعات روی کالا را با اطلاعات دریافتی از سامانه تطبیق دهد به در صورت مغایرت، سیستم بازرسی گزارش دهد. سیستم بازرسی فروشگاه هدف را مورد بازرسی قرار میدهد و در صورت تایید تخلف بازرسی، سامانه به مشتری پاداش میدهد.
اهداف
تقویت امکان سیاستگذاری و کنترل دولت در بخش کالا و خدمات
تسهیل در اجرایی شدن سیاستهای ویژه دولت در کنترل بازار
اطمینان مردم از نقش موثرتر دولت در حوزه کالاها و خدمات
افزایش امنیت و جلوگیری از توزیع کالای قاچاق
جلوگیری از تولید و توزیع کالای جعلی
از سه طریق زیر میتوانید از اصالت کالای خود با خبر شوید:
۱- از طریق شماره تماس ۸۸۹۶۹۲۹۶ میتوانید جویا شوید
۲- کد ۱۶ رقمی کالا را (بدون فاصله) به شماره ۳۰۰۰۳۹۲ اس ام اس کنید
۳- از طریق سایت شبکه بازرسی و نظارت مردمی www.shabnam.ir و یا روی اینجا کلیک کنید
برخی ضعف های طرح
طرح شبنم علیرغم طراحی نسبتا دقیق و پشتوانه تئوری قوی، متاسفانه در اجرا با ضعف های جدی روبروست و این ضعف ها نگرانی هایی را در مسئولین و همچنین فعالان اقتصادی ایجاد نموده است. از جمله این ضعف ها می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
۱-مجریان طرح بدون درنظر گرفتن پیشنیازهای اجرای طرح، دامنه طرح را به سرعت وسیع نموده و در مواردی این عدم توجه به زیرساخت ها، باعث تناقض در اجرای طرح با گفته مسئولین شده است. نمونه آن را در اعلام ابتدای تیرماه بعنوان زمان الزامی شدن طرح شبنم برای کلیه کالاهای وارداتی می توان مشاهده کرد که این موضوع تاکنون اجرایی نشده است.
۲-علیرغم وجود فناوری های جدید در طرح، مانند استفاده از بارکد دوبعدی و استعلام از طرق مختلف که خود می تواند انگیزه مناسبی را در مردم و به خصوص نسل جوان برای آشنایی با طرح ایجاد نماید، تبلیغات و اطلاع رسانی مناسبی راجع به این موارد انجام نگرفته است.
۳-با توجه به اهمیت و وسعت طرح و نقش پررنگ آن در بهبود وضعیت اقتصاد کشور، متاسفانه هیچ ساختار رسمی دولتی بعنوان متولی طرح پیش بینی نگردیده و کلیه فرآیندهای اجرایی و هماهنگی های طرح به چند کمیته و شورا، متشکل از مسئولین دستگاه های مختلف، واگذار شده است.
۴-متاسفانه ناهماهنگی در اجرای طرح بین بخش های مختلف دولت از قبیل، وزارت صمت(صنعت، معدن و تجارت) و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص کالاهای سلامت محور به دفعات مختلف مشاهده می گردد. گواه این موضوع، مصاحبه مسئولین پروژه در معاونت توسعه فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی وزارت صمت و مسئولین سازمان غذاودارو می باشد که هریک بر تصدی گری خود بر طرح و ملغی شدن طرح طرف مقابل تصریح کرده اند.
۵-علیرغم دامنه وسیع طرح، متاسفانه پیش بینی های مناسبی از بسترهای سخت افزاری و نرم افزاری موردنیاز صورت نپذیرفته و با انتخاب تنها یک شرکت بعنوان مجری طرح و عدم نظارت صحیح بر عملکرد وی، نارضایتی های بسیاری را در فعالان اقتصادی درگیر با سامانه های نرم افزاری طرح ایجاد نموده است.
۶-در این سالها بعضی از تاجران عادت کرده اند که قسمتی از واردات را بصورت رسمی و قسمتی را بصورت قاچاق سازمان یافته و با تشکیلات کامل در دبی و کیش و قشم و چابهار و … اقدام کنند و حالا که طرح شبنم در حال اجراست این تجار می بینند یک دفعه آمار واردات شان افزایش پیدا می کند و تصحیح می شود این دسته از تاجران در مقابل اجرای این طرح خیلی مخالفت می کنند.
منبع: http://www.asemoni.com